Že švicarsko­-nemški zdravnik Paracelsus je v davnem 16. stoletju izjavil :

«Umetnost zdravljenja prihaja iz narave, ne od zdravnika«.

Sprehod po gozdu nas napolni s prijetno energijo, k čemur v veliki meri pripomorejo drevesa. Izraz »shirin-yoku« ali v prevodu gozdna kopel oziroma uživanje gozdne atmosfere izvira iz Japonske, kjer so začeli raziskovati dobrodejne učinke gozda. Kot gozdna kopel se smatra vsak sprehod po gozdu, med katerim nas nič ne zmoti in se nam ne mudi. Traja pa od 30 minut vse do idealnih dveh ur. Popularnost gozdnega kopanja drugod po svetu je sprožila objava članka v Ouside Magazine leta 2012. Vse do danes pa so bile opravljene številne raziskave, ki potrjujejo blagodejno delovanje gozdne kopeli na imunski sistem, varovanje pred virusi kot tudi rakavimi obolenji.

Hansen idr (2017) so izvedli temeljit pregled številnih raziskav, ki so bile opravljene na področju »gozdnih kopeli«. Potrjujejo dokaze, da so posamezniki, ki živijo in se gibljejo na zelenih površinah, bolj energični in boljšega zdravja. Številne študije so raziskovale »gozdne kopeli« v azijskih državah, medtem ko na zahodni populaciji ni resnih raziskav na tem področju.

Prav tako ugotavljajo, da človeštvo od svoje zgodovine 0,01 % preživi v urbanem okolju in 99,9 % v naravi. Podpirajo idejo, da imamo notranjo biološko privlačnost do narave in posledično ljudje intuitivno spoznamo pomirjujoče in sproščujoče učinke gozda, rastlin, cvetja in naravnih lesenih materialov.

Shinrin-yoku pa je bil navdih Amosu Cliffordu za gozdno terapijo, ki se v ZDA uporablja kot metoda za zmanjšanje stresa in povečanje zadovoljstva s pomočjo narave. Pri gozdni terapiji gre za zelo počasen sprehod po gozdu, ki običajno traja tri ure. V tem času prehodimo pol do enega kilometra.

Vse raziskave pa potrjujejo, da izboljša počutje že samo gledanje slik dreves, gozdov ali njihovo vonjanje.

Tukaj pa si lahko pomagamo z eteričnimi olji dreves, ki nas v trenutku popeljejo v sproščenost. Več o uporabi eteričnih olj dreves na naših izobraževanjih.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja