Navadna trobentica

je najbolj razširjena predstavnica rodu jegličev (Primulaceae) v Sloveniji, najdemo jo na travnikih in v svetlih gozdovih, včasih že konec januarja, zagotovo pa v začetku pomladi.
Beseda Primus v latinščini pomeni prvi. Rastlino bi lahko imenovali mali prvak pomladi.
Trobentica je stara zdravilna rastlina, posvečena nordijski boginji Freji, ki odpira srca ljudi, da postanejo tenkočutni. Prebuja naš občutek za lepo in pomirja tako čustveno kot organsko srce.Ko se boste lotili nabiranja  trobentice, ne naberite vseh na enem mestu. Nabiramo lahko celo rastlino. V listih trobentice se nahaja veliko vitamina C. Cvetove nabiramo v času cvetenja. Ko nabiramo cvetove z nastavkom pazimo, da jih ne pomečkamo. Cvetov ne smemo splakovati pod vodo, saj bi tako iz jih odplaknili vse dobro. Rumeni cvetovi trobentice rastejo na dlakavih svetnih pecljih. Cvetovi imajo prijeten vonj po medu. Cvetove trobentice na hitro posušimo in jih spravimo v ne preveč tesno zaprti posodi.
Korenine trobentice nabiramo zgodaj pomladi (marec) ali pa v jeseni. Korenine očistimo in naberemo na nitke. Korenine sušimo v suhem, zračnem prostoru. Nikakor ne na soncu.
Rastlina vsebuje glikozide, saponine, flavonoide, eterično olje, vitamina A in C (v listih) in mineralne soli. Deluje kot pomirjevalo, spazmolitik (lajša trebušne krče) in ekspektorant (lajša izkašljevanje). Deluje tudi kot antihelmintik (proti glistam).
Trobentico lahko uporabimo tudi v kulinariki. In sicer je trobentica prijetna barvna popestritev solatam.

Pater Simon Ašič priporoča čaj iz poparjenih posušenih cvetov trobentice za lajšanje kašlja. Blaži tudi bronhitis, prav tako pa preprečuje nastanek pljučnice oziroma jo blaži. Čaj čisti naša dihala. Čaj trobentice čisti kri, ledvice in sečila. Deluje odvajalno, saj odvaja seč. Čaj trobentice krepi srce in živce. Pomaga tudi zoper nespečnost in ob drgetanju udov. Prav tako pijemo čaj trobentice, če nas mučijo živčni glavoboli in migrene.

Čaj iz posušenih cvetov trobentice:

  • 2 žlički posušenih cvetov
  • 3 dl vode

Zavremo vodo in jo vlijemo k posušenim cvetovom trobentice. Pokrijemo in pustimo 10 minut, nato odcedimo. Lahko sladkamo z medom.

Uporaba korenine

Tudi korenine trobentice so zdravilne. Iz njih si lahko pripravimo tinkturo. Tinktura ima pomirjevalni učinek. Lahko jo uživamo dlje časa.

  • 20 dag svežih koreninic
  • 1 liter domačega žganja (naj bo 50-60%)

Koreninice na drobno narežemo in jih namočimo v sadjevec. Na sobni temperaturi pustimo tri tedne. Med tem časom steklenico občasno pretresemo. Po treh tednih precedimo in tinkturo hranimo v temni steklenici, v hladnem prostoru. Uporaba tinkture: do 15 kapljic dnevno, raztopimo v kozarcu vode in pijemo dvakrat dnevno.

KOZMETIKA

Macerat trobentice lahko uporabljamo kot olje za telo in za masiranje. V negovalni kozmetiki za roke hrani in ščiti kožo.
V kremi iz macerata pomirja vneto in občutljivo kožo.
Macerat nežno neguje ustnice in je pomirjujoče olje za kopel.

MACERATI

V mnogih kozmetičnih receptih najdemo macerate ali oljne izvlečke.
Oljni izvlečki se lahko uporabljajo v zdravilne in tudi v kozmetične namene. Njihov princip delovanja je precej enostaven: rastline med namakanjem v olje »izlužijo« ali »prenesejo« tiste aktivne sestavine, ki so topne v maščobah, olje pa tako prevzame zdravilne ali negovalne učinkovine rastline.

Macerati so del zeliščarske tradicije, zato zanje ni edinega in pravega recepta. Variant in možnosti je veliko, vendar pa obstajajo neke skupne smernice, ki jih je dobro upoštevati.
Vse kar potrebujemo, je dovolj rastlinskega materiala, kakovostno rastlinsko olje, čist in steriliziran kozarec s širokim grlom, ki dobro tesni.

Macerat- drugo namakanje

Potrebne sestavine za izdelavo macerata

Postopki izdelave maceratov

Za kozmetične namene je primernejša izdelava maceratov po hladnem postopku, torej s posušenim rastlinskim materialom.

Ločimo naslednje načine maceracije:

  • macerat v hladni pripravi (do 40 dni) je primeren za sušene rastline;
  • sončna metoda (do 15 dni) je predvsem primeren za macerate iz svežih rastlin;
  • macerat s segrevanjem (3-4-ure)

 Napotki za izdelavo maceratov

Vedno uporabite samo sveže olje. Izbirajte osnovna olja, ki ne postanejo žarka prehitro; za macerate je dobro olivno olje, jojoba olje, riževo olje ter sončnično olje.

Za oljne izvlečke so primerne samo rastline, ki se jih lahko nanaša na kožo, ki niso strupene in katerih uporaba je dovoljena v kozmetične namene!

Pri izbiri rastlin velja še omeniti, da niso vse rastline z negovalnimi lastnostmi primerne za izdelavo macerata. Rastline vsebujejo aktivne snovi, ki so topne v vodi ter aktivne snovi, ki so topne v maščobah. Za izdelavo maceratov se uporabljajo zgolj rastline, ki vsebujejo aktivne snovi, topne v maščobah: ognjič, kamilica, šentjanževka, rman, korenje, itd.

  • Nikoli ne uporabljajte macerata, ki ima neprijeten vonj, ki se je pokvaril ali je postal žarek. Žarke maščobe so zdravju škodljive in povzročajo prezgodnje staranje kože.

Viri:

Ašič, S. (2 008). Domača lekarna patra Simona Ašiča: priročnik za nabiranje zelišč. Celje: Celjska Mohorjeva družba.

http://mojpogled.com/trobentica-zdravilna-znanilka-pomladi (februar 2017).

Stumpf, U. (2014). Naša naravna zelišča. Kranj: Založba Narava d.o.o.

Veit, M. (2014). Zdravilna kozmetika iz narave; Domača priprava negovalnih mazil, olj in esenc. Kranj: Založba Narava d.o.o.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja