Vzemite si kdaj čas in si dobro poglejte navadno marjetico. Kako je lepa. Vzemite si tudi čas in jo še poduhajte. Verjetno večina ne pozna njenega vonja. Je kot spregledana lepotica.

Meni je zelo ljub pogled na travo prepredeno z belimi cvetlicami, tem čudežnim zeliščem, ki uspeva skoraj povsod ob poteh, pašnikih, travnikih in potokih.

Cveti skoraj vso leto in je 5 do 25 cm visoka trajnica, z golim steblom, ki se vzdiguje iz pritlične rozete. Marca do novembra se na brezlistnem steblu razvije 1,5 do 3 cm široko glavičasto socvetje z rumenim cevastimi in belimi jezičastimi cvetovi, ki so pogosto spodaj rdeči. Marjetica je pri nas splošno razširjena in dobro poznana rastlina. Vsebuje flavonoide in saponine.

Izvlečke marjetice lahko uporabljamo za posvetlitev kože, ker zavirajo sintezo malanina. Imajo tudi antioksidativno delovane, zato jih lahko uporabljamo za zaščito kože pred oksidativnim stresom.

Najdemo tudi podatke, da navadna marjetica porodnici po porodu pomaga pri celjenju rane zaradi pretrganega ali prerezanega presredka. Prav tako uravnava čustveno in duševno ravnovesje. Otrokom z njo lajšamo kašelj in blažja vnetja.

Pri ranah ali pikih žuželk prežvečimo cvetni košek marjetice skupaj s trpotcem in položimo na prizadeto mesto.

V kremah in lasijonih marjetica blaži srbenje in kožne izpuščaje, neguje vneto in nečisto kožo. Kot tinktura krepi in utrjuje ohlapno, utrujeno in staro kožo.

Lahko si izdelamo marjetično mazilo, ki blaži srbečico in izpuščaje. Zaradi opisanih lastnosti je zelo primerna tudi za nego rok.

Posušene cvetove marjetice vsujemo v kozarec, prekrijemo z jojoba ali olivnim oljem, ovijemo v papirno vrečko ter pustimo na okenski polici do 4 tedne. Vsakodnevno kozarec pretresemo.Tako pridobljeno marjetično olje lahko uporabljamo samo ali izdelamo mazilo.

Receptura za marjetično mazilo:

42 g  marjetičnega olja

3 g karitejevega masla

5 g čebeljega voska

Lahko dodamo eterična olja limone ali kamilice.

Vosek, maslo in macerat oziroma olje počasi segrevamo v parni kopeli, pri čemer pazimo, da temperatura ne preseže 60  ̊C. Mazilo umaknemo z ognja, pri 40 ̊C lahko dodamo eterična olja in shranimo v posodicah.

Previdni smo pri uporabi marjetic pri alergijah na nebinovke.

Viri:

Bodenstein, K. (2013). Naravna kozmetika z mojega vrta. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Janeš, D., in Kočevar, N. G. (2015). Sodobna kozmetika: sestavine naravnega izvora. Velenje: Širimo dobro besedo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja