Že daleč v preteklosti je bilo znano, da ima ričkovo olje izrazito zdravilne lastnosti, saj so jih ljudje zlahka opazili. Izkustveno so vedeli, da pomaga pri želodčnih težavah, čirih in podobno. Priporočali so ga za lajšanje težav s srcem in ožiljem, zlasti sladkornih bolnikov, pri revmatoidnem artritisu, ob ženskih menstrualnih in menopavznih težavah, luskavici in drugih kožnih bolezni ter alergijah. V novejšem času ga priporočajo za zniževanje holesterola, blaženje težav pri multipi sklerozi in drugih degenerativnih boleznih. Ričkovo olje je tako zdravilno, da ga je škoda uporabljati za kuho, sploh pa ga ne bi smeli uporabljati za toplotno obdelavo. Uporabljamo ga lahko le hladno, kot solatni preliv. Priporočeno je, da to olje uporabljamo kot preventivno pomoč za ohranitev zdravja.

V ričkovem olju je kar nekaj snovi, ki ga uvrščajo med  najpomembnejša olja za naše zdravje oziroma med funkcionalna živila. Tu je vsekakor potrebno omeniti tako imenovani vitamin F, kakor so do srede minulega stoletja označevali esencialne maščobne kisline, dokler jih niso povsem preučili in razumeli njihovega delovanja. Najpomembnejša vloga esencialnih maščobnih kislin je zagotavljanje boljše fluidnosti celičnih membran za hitrejši vnos hranilnih snovi in iznos odpadnih snovi.

Esencialne maščobne kisline izboljšujejo presnovo maščob, znižujejo koncentracijo holesterola in maščobnih snovi v krvi; vse to pa preprečuje aterosklerozo in srčna obolenja. Še zlasti so pomembne za tvorbo in vzdrževanje možganskih ovojnic, ki jih obvarujejo pred propadanjem. Pomemben vpliv imajo tudi na delovanje žlez in vnos kalcija v celice, s čimer posredno preprečujejo tudi osteoporozo. Če jih imamo dovolj, pospešijo izgorevanje nasičenih maščob v telesu. Izotiocianati pa dokazano močno krepijo imunost in delujejo protirakavo.

Pri esencialnih maščobnih kislinah v ričkovem olju je več kot ugodno razmerje med večkrat nenasičenimi esencialnimi maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6, saj je v povprečju alfalinolenske omega 3 maščobne kisline kar 1,5-krat toliko kot linolne omega 6.

Na Koroškem, kjer stisnejo največ ričkovega olja, pravijo, da ima olje neverjetne učinke in deluje notranje in zunanje. Notranje zdravi zlasti vsa vnetja sluznic. V ta namen priporočajo po eno žlico ričkovega olja zjutraj na tešče in eno pred spanjem, tudi tedaj na prazen želodec. Olje uravnava želodčno kislino in celi rane na želodcu.

Trdijo tudi, da izredno pomaga normalizirati telo po operacijah polipov. Ričkovo olje je blagodejno pri zdravljenju ran. Pred stotimi leti so ga s pridom uporabljali na Soški fronti in z njim pomagali celiti rane, tudi ognojene, in opekline.

Več o rikovem olju v povezavi na skripto, kjer so tudi recepti uporabe olja in semen.

NAVADNI RIČEK (Samodejno shranjeno)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja