Eterična olja citrusov

Med citruse spadajo pomaranča (Citrus x sinensis), limona (Citrus x limon), mandarina (Citrus reticulata), grenivka (Citrus x paradisi), pomelo (Citrus maxima), citrona (Citrus medica), limeta (Citrus x aurantifolia), klementina (Citrus x clementina), bergamot (Citrus x bergamia), kinoto (Citrus x myrtifolia) in kombava (Citrus x hystrix).

Kljub popularnosti in odličnih lastnostih uporabe eteričnih olj citrusov ta olja ne smemo uporabljati nekritično in ob vsakem času, saj je za ta olja značilno, da se pod vplovom UV- žarkov kemično spremenijo in postanejo škodljiva za kožo. Temu pojavu strokovno pravimo fototoksičnost, ki lahko izzove alergije, opekline in pigmentne lise prav tako poveča tveganje za razvoj kožnega raka.

Vsa eterična olja agrumov so občutljiva in hitro pokvarljiva, ker so zelo dovzetna za oksidacijo.

Paziti moramo na pogoje shranjevanja, saj je zanje najbolje, da jih hranimo na hladnem, temnem prostoru v polnih in zaprtih stekleničkah. Najboljše mesto zanje je hladilnik, ki jim podaljša življensko dobo. Za kopeli in nanos na kožo morajo biti eterična olje brezhibna, porabiti jih je potrebno približno pol leta po odprtju, potem jih uporabimo v gospodinjstvu za čiščenje in razkuževanje. Prav tako je potrebno paziti, da uporabljamo biološko pridelana eterična olja agrumov.

Fototoksičnost

Fototoksične reakcije se lahko pojavijo do 18  ur po nanosu olja na kožo in smo nato izpostavljeni UV svetlobi.Najbolj pogoste reakcije so opekline in mehurji. Lahko se pojavi pordelost kože. Lahko se zgodi tudi intenzivnejša oteklina z izrazitimi spremembami pigmentacije. Spremembe pigmentacije so lahko trajne ali počasi zginevajo s časom.

Varna uporaba posameznih eteričnih olj v 30 ml:

1 kapljica bergamotke
4 kapljice limete
8 kapljic grenka pomaranča
12 kapljic limone
24 kapljic grenivke

 Olja, ki niso fototoksična:

  • sladka pomaranča (hladno stisnjena)
  • mandarina (hladno stiskana)
  • tangerina (hladno stiskana)
  • limeta (destilirana)
  • limona (destilirana)

Torej je dovoljena uporaba fototoksičnih olj naslednja:

bergamotka (0,4%)
limona (2%)
hladno stiskana limeta (0,7%)
grenivka (4%)
grenka pomaranča (1,25%)

Tveganje za fototoksičnost se poveča, če v mešanico dodajate več fototoksičnih olj. Na primer, če uporabljate bergamotko, limono in grenivko, se bo fototoksična reakcija povečala.

Če mešanico s fototoksičnimi olji nanašate na območje, ki ga pokriva obleka in potem pojdete na sonce ni nevarnosti reakcije.  Fototoksična reakcija se zgodi le, če se mešanica nanese na kožo, izpostavljeno soncu.

Naj vam ta lastnost ne bo ovira, da uporabljate ta neverjetna in zdravilna eterična olja. Priporočljivo pa je upoštevati varne koncentracije.

Viri:

https://sl.wikipedia.org/wiki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja